UPS-uri de curent continuu pentru aplicații de exterior

Tot mai mulți beneficiari realizează că un sistem de supraveghere video cu funcționare 24/7 are nevoie de alimentare de rezervă cu energie electrică. Soluția evidentă este echiparea cu un UPS cu autonomie mare. Pentru camerele care funcționează în aer liber este importantă alegerea unei soluții care să asigure protecție de durată împotriva problemelor de alimentare, indiferent de condițiile meteo. Soluția standard pentru asemenea aplicații sunt UPS-urile outdoor de mică putere. O opțiune alternativă, cu avantaje tehnice notabile și preț mai convenabil o constituie UPS-ul outdoor de curent continuu.

 

Principiu

Majoritatea camerelor video se alimentează în curent continuu la 12V, 24V sau chiar 48V. Tensiunea respectivă este furnizată de la rețea prin intermediul unui alimentator propriu al camerei. În cazul folosirii unui UPS de curent continuu, acesta alimentează direct camera cu tensiunea continuă corespunzătoare. În același timp redresorul din UPS încarcă bateria de acumulatori care asigură autonomia în caz de pană de tensiune.

 

Caracteristici/funcționalități

UPS-urile outdoor de curent continuu sunt special proiectate pentru aplicații de exterior, oferind siguranță în exploatare pe termen lung. Dintre caracteristici amintim

  • Construcție compactă, cu greutate mai mică decât a unui UPS clasic
  • Compatibilitate cu diverse tipuri baterii, funcție de cerințel: AGM, Litiu, Supercapacitor
  • Durată lungă de viaţă a acumulatorilor datorită funcțiilor de management avansat al bateriei: Încărcare controlată de microprocesor, compensare în funcţie de temperatură, protecție împotriva descărcării excesive, protecție la supratemperatură, etc.
  • Imunitate la praf datorată răcirii naturale
  • Gamă extinsă de temperaturi de funcționare, tipic de la -40oC la +70oC
  • Relee cu contacte libere de potenţial pentru semnalizare alarme
  • Posibilitate de monitorizare parametri prin interfața RS485 (funcție de model)
  • Autonomie ridicată (de ordinul orelor) la funcţionarea pe baterie.

 

Datorită alimentării camerei direct din UPS-ul de curent continuu se evită pierderile datorate conversiilor succesive de energie, crescând semnificativ randamentul. Cu alte cuvinte, se obține o autonomie mult mai mare din aceleași baterii. Practic ne putem aștepta ca în timpul unei pene de tensiune timpul de funcționare al unei camere alimentate dintr-un UPS de curent continuu să fie cu 45 - 50% mai mare decât în cazul alimentării dintr-un UPS standard echipat cu aceleași baterii. Alte avantaje ale acestei soluții sunt dimensiunile fizice mai mici și o scădere a căldurii degajate, ceea ce vara constituie un avantaj major.

 

 

Alimentare cameră din UPS clasic de curent alternativ                                                             Alimentare cameră din UPS de curent continuu


Pentru aplicațiile cu un consum de maxim 100W, alegerea optimă o constituie UPS-urile de curent continuu din seria ADU500. Fișa acestora se poate consulta dând un click aici.