Testarea bateriei cu controlerele Cordex

Toate controlerele din familia Cordex au o implementată o funcție de testare a bateriei sistemului de electroalimentare. În urma testului este generat un raport asupra stării de sănătate a bateriei, care conține capacitatea reală în Ah și o alertă în cazul în care este necesară înlocuirea acesteia. Softul din controler asigură conformitatea testului cu normele IEC 60896.

 

Procedura de testare

Testul se realizează prin descărcarea controlată a bateriei. În timpul testului modulele redresoare sunt aduse în mod de test, în acest mod fiind funcționale dar fără a debita curent. În această situație bateria se descarcă pe sarcina sistemului. Controlerul colectează date în timpul testului și estimează în timp real starea de descărcare a bateriei (Depth Of Discharge = DOD) și autonomia (Runtime). Estimarea stării de sănătate a bateriei începe să se facă de la o adâncime a descărcării de 3%, dar începe să fie afișată doar peste 20% DOD, când poate fi asigurată o acuratețe rezonabilă a calculului. Dacă testul se desfășoară un timp suficient de lung pentru a rezulta date relevante (adică bateria se descarcă sub 80%), rezultatul va fi înregistrat automat în jurnalul bateriei (Battery Log).

 

Un test de baterie reușit se întrerupe automat la atingerea valorilor setate pentru tensiunea minimă pe celulă sau pentru durata de desfășurare a testului. Există posibilitatea ca testul să se întrerupă prematur, cele mai frecvente cauze fiind căderea tensiunii de alimentare a sistemului, respectiv descărcarea foarte rapidă a bateriei din cauza stării proaste a acesteia. Dacă în timpul testului tensiunea bateriei scade sub 1.9V / celulă înainte de a se atinge o adâncime a descărcării (DOD) de 3%, testul este suspendat, valoarea indicelui de sănătate al bateriei este setat la 0% și se inițiază alarma specifică (Battery Health Low) indicând faptul că bateria este foarte slabă.

 

Condiții tehnice prealabile

1. Este necesară existența pe circuitul de alimentare al bateriei sau pe cel al sarcinii un șunt (la sistemele de 12Vcc, 24Vcc și 48Vcc) sau un transducer (la sistemele de 110Vcc și 220Vc). În lipsa informațiilor primite de la un asemenea dispozitiv, controlerul nu are cum să determine cum se distribuie curentul total între sarcină și baterie și nici ce curent se scurge între baterie și sarcină în timpul descărcării.


O mare parte din sistemele echipate de Alphapower au șunt / transducer montat. De exemplu toate sistemele Cordex de tip subrack cu distribuție integrată sunt echipate din fabrică cu circuite separate pentru baterie și sarcină, precum și cu șunt intern. Sistemele care nu au fost livrate cu aceste accesorii, pot fi echipate ulterior livrării inițiale, costurile fiind modice. Contactați-ne pentru a afla mai multe detalii.

 

2. Pentru a obține un rezultat relevant, bateria trebuie să fie încărcată la momentul inițierii testului. Este indicat ca înainte de test cu 96 ore bateria să nu treacă prin nici o descărcare.

3. Sistemul trebuie să fie în mod de condiționare baterie (float) în momentul inițierii testului.

4. Datele corecte ale bateriei să fie introduse în controler.

 

 

 

 

Testul de baterie în sistemele cu controlere din familia HP (CXC HP, CXCi HP)


Setări în controler

Din interfața web System > DC System > System Functions > Battery Test se setează

 • Battery Test Termination Voltage – Pragul de tensiune la care să se întrerupă testul
 • Battery Test Timeout – Durata maximă de timp permisă pentru desfășurarea testului. După această perioadă testul va fi întrerupt automat de controler.
 • Battery Test Alarm – Alarma test baterie. Indică un test de baterie în curs de desfășurare.

Din ecran aceste setări se pot realiza din Menu > System > DC  System > System Functions

 

Opțional se poate activa funcția de estimare a stării bateriei (Battery Estimation) din System > DC System > System Functions > Battery Runtime and Health. Pentru un calcul estimativ cât mai precis trebuie selectat tipul de sarcină (Load Model): rezistiv, curent constant sau putere constantă. Dacă această funcție este activată, controlerul calculează și afișează în timpul descărcării nivelul de încărcare (Estimated State of Charge) și autonomia rămasă (Estimated Battery Runtime). Valorile estimate sunt afișate în timp real în interfața web, tabelul Status din  System > DC  System >  System Functions > Battery Runtime and Health. Pe ecran aceste informații se găsesc la Menu > System > DC  System > Status.


Inițierea manuală a unui test de baterie

Din interfața web System > DC System > System Functions > Battery Test > Start Manual Battery Test

Din ecran Menu >  System > DC System > System Functions > Status > Start Manual Battery Test


Programarea testelor de baterie automate

Testul de baterie cu inițiere automată se realizează periodic, conform regulilor setate de utilizator. Pe lângă parametrii standard amintiți la începutul capitolului, se vor seta din interfața web în tabelul Automatic Testing din System > DC System > System Functions > Battery Test următoarele

 • Interval Between Tests – intervalul dintre teste (în zile)
 • Start Hour – ora din zi la care să pornească testul
 • Days to Retry Failed Test – număr de zile după care să se reia un test eșuat. Setare opțională.
 • Reschedule Next Test – apăsarea acestui buton inițiază calculul datei următorului test, adăugând intervalul dintre teste la data curentă a sistemului. Rezultatul va apărea afișat în câmpul Next Battery Test.

Din ecran acești parametri sunt accesibili în Menu > System > DC System > System Functions > Battery Test > Automatic Testing.


Întreruperea manuală a testului de baterie

Întreruperea testului se poate face oricând selectând comanda Stop Manual Battery Test din interfața web System > DC System > System Functions > Battery Test sau din ecran Menu > System > DC System > System Functions > Battery Test > Stop Manual Battery Test


Situații posibile

 • Dacă testul s-a terminat prematur din cauza stării precare a bateriei și a fost inițiată alarma de baterie slabă (Battery Health Low), inițierea unui nou test de baterie se poate face după resetarea indicelui de sănătate la 100% din meniul System > DC  System >  System Functions > Battery Runtime and Health > Reset Battery State of Health to 100%.
 • O baterie care în urma testului este estimată cu un indice de sănătate mai mic de 80% ar trebui schimbată.

 


Testul de baterie în sistemele cu controlere din prima generație (CXCR-HV, CXCM4, CXCi, CXCi+, etc.)Setări în controler

Din interfața web Batteries > Configure Batteries > Battery > Battery Test se setează

 • BT Termination Voltage – Pragul de tensiune la care să se întrerupă testul. Se recomandă setarea cu 0,5V peste Rectifier BT Voltage
 • Rectifier BT Voltage – Tensiunea redresorului corespunzătoare modului de test
 • Rectifier BT Timeout – Durata maximă de timp în ore permisă pentru desfășurarea testului. După această perioadă testul va fi întrerupt automat de controler. Selectați o valoare > 1.

 

 

Opțional se poate activa funcția de estimare a stării de încărcare a bateriei (SOC) din meniul Batteries > Configure Batteries > Battery > Battery State of Charge Estimation.

Prin bifarea căsuței Enable SOC Estimation During Discharge se permite estimarea stării de încărcare în timpul descărcării.

Din câmpul Battery Health Estimation se poate reseta manual indicele de sănătate al bateriei în cazul în care testul s-a terminat prematur din cauza stării precare a bateriei și a fost inițiată alarma de baterie slabă.

Pentru un calcul estimativ cât mai precis al stării bateriei și a autonomiei trebuie selectat tipul de sarcină (Load Model): putere constantă, curent constant sau rezistiv. De asemenea pentru un calcul corect trebuie introdus numărul Peukert al bateriei. Dacă nu a fost deja introdus la parametrii bateriei, acesta se poate calcula cu calculatorul controlerului - click pe simbolul de calculator alăturat, pe baza datelor de descărcare la curent constant (la 2 și 10 ore), date disponibile în fișa tehnică a bateriei.

 

Toate setările de mai sus se pot realiza și din meniurile similare ale ecranului tactil (la modelele cu ecran), cu condiția ca userul sa facă login cu un cont de Supervisor.

 

 

Datele estimative referitoare la autonomie, adâncimea descărcării și capacitatea a bateriei sunt afișate în timp real în interfața web, meniul principal System > View Live Status > Batteries

Pe ecranul tactil sunt afișate în mod normal doar tensiunea bateriei și curentul de sarcină. Pentru a vizualiza datele specifice descărcării se apasă pe zona din dreapta a ecranului, unde sunt afișate cu litere mari datele standard. Din ecranul apărut se navighează direct în meniul Signals > Configure Signals > Controller Signals și se activează semnalele care se doresc afișate.

 

Inițierea manuală a unui test de baterie

Inițierea unui test se realizează schimbând modul de lucru din Float în BT. În interfața web această setare este disponibilă în meniul System > Select Voltage Mode . Pe ecran se apasă pe butonul de mod BT. Butoanele de mod devin accesibile dând click pe zona stânga sus a ecranului, unde este afișat modul de lucru.


Programarea testelor de baterie automate

Din interfața web, meniul Batteries > Configure Batteries > Battery > Battery Test se bifează Enable Periodic Auto BT și se selectează perioada de timp în zile la care să se repete testul. Un meniu similar este accesibil din ecranul tactil.

 

Întreruperea manuală a testului de baterie

Întreruperea testului se poate face oricând schimbând modul de lucru din BT în Float. În interfața web această setare este disponibilă în meniul System > Select Voltage Mode . Pe ecran se apasă pe butonul de mod FL.