Invertoare de joasă frecvență vs. invertoare de înaltă frecvență

Un invertor este un echipament care convertește energia electrică de curent continuu stocată într-o baterie de acumulatori în curent alternativ. În cazul aplicațiilor rezidențiale (casnice), tensiunea bateriei este de obicei 12Vcc, 24Vcc sau 48Vcc iar tensiunea de ieșiere este cea a rețelei, adică 230Vca.

 

La alegerea invertorului este foarte important să se definească scopul în care acesta va fi utilizat. Invertoarele de pe piață vin în diverse forme și dimensiuni. Caracteristicile principale care le diferențiază în familii diferite sunt descrise mai jos

 

  1. Forma de undă a tensiunii de la ieșire. Formă de undă pur sinusoidală, respectiv sinusoidă modificată. Deși ceva mai ieftine, invertoarele cu formă de undă sinusoidă modificată au o gamă redusă de aplicații unde pot fi folosite fără a genera probleme. Datorită armonicilor, nu sunt indicate pentru alimentarea aparatelor care conțin motoare, al echipamentelor electronice sensibile, etc. .
  2. Tehnologia de construcție: de joasă frecvență joasă sau de înaltă frecvență. Invertoarele de înaltă frecvență sunt cele mai răspândite, datorită prețului mai accesibil.  Invertoarele de joasă frecvență în schimb prezintă două mari avantaje față de cele de înaltă frecvență: capacitate de a rezista la suprasarcini și fiabilitate în timp.

 

Transformatorul specific aflat în componența invertoarelor de joasă frecvență are capacitatea de a absorbi șocurile de sarcină, iar funcționarea la o frecvență redusă de comutație (50Hz față de >50kHz la invertoarele de înaltă frecvență) asigură funcționarea la o temperatură scăzută, crescând fiabilitatea în timp. Consumatorii tipici care generează suprasarcini (șocuri de sarcină) sunt pompele, aspiratoarele, frigiderele, cuptoarele cu microunde, instalațiile de aer condiționat, uneltele de lucru, precum și toate aparatele care au un motor de inducție în componență.

Comparativ, un invertor de joasă frecvență funcționează normal timp de câteva secunde la sarcini de 300% față de puterea nominală, în timp ce un invertor de înaltă frecvență abia rezistă o fracțiune de secundă la o suprasarcină 200%.

 

Adițional la cele două avantaje amintite, invertoarele de joasă frecvență oferă nativ o gamă largă de funcționalități care lipsesc din invertoarele de înaltă frecvență: funcționarea ca încărcător de baterii, comutator automat de bypass, funcționare în mod UPS, mod de economisire energie la sarcină redusă. Funcție de model, un invertor de joasă frecvență poate accepta la intrare mai multe tipuri de surse de tensiune, cum ar fi panouri fotovoltaice, generatoare electrice, etc. .

 

Dezavantajele invertoarelor de joasă frecvență sunt dimensiunea fizică și prețul ceva mai ridicat. Având în vedere durata de viață prognozată de peste 10 ani și șansele extrem de reduse de defectare, investiția într-un invertor de joasă frecvență este una avantajoasă pe termen lung.