În domeniul electroalimentării, invertorul este echipamentul care convertește energia electrică de curent continuu în curent alternativ. În cazul aplicațiilor rezidențiale (casnice), tensiunea de curent continuu este de obicei 12Vcc, 24Vcc sau 48Vcc iar tensiunea de ieșire este cea a rețelei, adică 230Vca. Aplicațiile industriale pot avea pe lângă tensiunile continue nominale menționate și valori de 110Vcc, 220Vcc sau chiar mai mari.
Pentru o alegere corectă a invertorului este foarte important să se definească scopul în care acesta va fi utilizat. Invertoarele de pe piață vin în diverse forme și dimensiuni. Caracteristicile principale care le diferențiază în familii diferite sunt descrise mai jos
- Forma de undă a tensiunii de la ieșire. Formă de undă pur sinusoidală, respectiv sinusoidă modificată. Deși ceva mai ieftine, invertoarele cu formă de undă sinusoidă modificată au o gamă redusă de aplicații unde pot fi folosite fără a genera probleme. Datorită armonicilor, nu sunt indicate pentru alimentarea aparatelor care conțin motoare, al echipamentelor electronice sensibile, etc.
- Tehnologia de construcție: de joasă frecvență joasă sau de înaltă frecvență. Denumirea reflectă modul în care funcționează invertorul. Majoritatea invertoarele de pe piață sunt de înaltă frecvență. Motivul popularității îl constituie prețul mai accesibil, precum și gabaritul compact. Invertoarele de joasă frecvență în schimb prezintă două mari avantaje față de cele de înaltă frecvență: capacitate de a rezista la suprasarcinile specifice consumatorilor inductivi și fiabilitate sporită în timp.
Transformatorul specific aflat în componența invertoarelor de joasă frecvență are capacitatea de a absorbi șocurile de sarcină, iar funcționarea la o frecvență redusă de comutație (50Hz față de >50kHz la invertoarele de înaltă frecvență) asigură funcționarea la o temperatură scăzută, crescând fiabilitatea în timp. Consumatorii tipici care generează suprasarcini (șocuri de sarcină) sunt pompele, aspiratoarele, frigiderele, cuptoarele cu microunde, instalațiile de aer condiționat, uneltele de lucru, precum și toate aparatele care au un motor de inducție în componență. Comparativ, un invertor de joasă frecvență poate funcționa normal timp de câteva secunde la sarcini de 300% față de puterea nominală, în timp ce un invertor de înaltă frecvență de calitate abia rezistă o fracțiune de secundă la o suprasarcină 200%.
Dezavantajele invertoarelor de joasă frecvență sunt dimensiunea fizică și greutatea mare precum și prețul ceva mai ridicat. Având în vedere durata de viață prognozată de peste 10 ani și șansele extrem de reduse de defectare, investiția într-un invertor de joasă frecvență este una avantajoasă pe termen lung.
Echipamentele din gama invertoare-încărcătoare (denumite uneori și invertoare reversibile) aflate în portofoliul Alphapower sunt echipate cu invertoare de joasă frecvență. Acestea oferă funcționalități adiționale invertoarelor obișnuite: încărcător de baterii, comutator automat de bypass, funcționare în mod UPS, mod de economisire energie la sarcină redusă. Funcție de model, un invertor de joasă frecvență poate accepta la intrare mai multe tipuri de surse de tensiune, cum ar fi panouri fotovoltaice, generatoare electrice, etc. . Fișele acestor produse pot fi consultate aici.